Na een overlijden

Het is niet zomaar iets, als iemand uit uw omgeving overlijdt. In korte tijd moeten er veel zaken geregeld worden. Dit betekent echter niet dat u zich moet laten haasten. Sterker nog, neem de tijd hiervoor. U kunt het immers niet overdoen.

Met dit stappenplan laat ik u zien wat er zoal op uw pad komt:

  • Neem de tijd

Neem afscheid van de overledene, op uw eigen manier. Alleen of samen met anderen. Sta even stil bij het moment. Nadat u het eerste telefoontje heeft gepleegd, komt er nog genoeg op uw pad.

  • Bel de (huis)arts

De arts komt bij u langs en stelt een verklaring van overlijden op en een doodsoorzaakverklaring voor de statistieken. Deze verklaringen worden aan de gemeente overhandigd wanneer u of de uitvaartbegeleider aangifte van overlijden doet.

  • Neem contact op met de uitvaartbegeleider

In overleg met u kom ik er zo spoedig mogelijk aan. We bespreken als eerste of u zelf de laatste verzorging wilt uitvoeren of dat dit door professionals wordt gedaan. Ook besluiten we of het opbaren thuis gebeurt of elders.

  • Bespreking

Er is veel te overleggen in dit eerste gesprek en u zult ook veel vragen hebben. We staan onder andere stil bij het kiezen van een kaart en welke tekst u op de kaart wilt hebben. Ook wordt de datum en locatie voor de uitvaart vastgesteld.

  • En verder…

Gedurende de week heb ik dagelijks contact met u. Op deze momenten is er alle tijd om uw vragen te stellen. Een goede tip is om uw vragen te verzamelen en op te schrijven, zo wordt er niets vergeten.

Samen bereiden we de uitvaart voor. En uiteindelijk is er de dag van de uitvaart zelf.

Samenwerkingspartners

Om een goede dienstverlening te kunnen leveren, werk ik met professionele partners samen voor het vervoer, drukwerk, bloemen en met Baelde uitvaarten. Hierdoor kan ik u goed informeren en adviseren over alle mogelijkheden die er zijn.

Bloemen

Voor de bloemen werk ik samen met Carmen Brunt van Carmen Bloemen. Zij is een zeer ervaren bloemiste en zit al ruim 25 jaar in het vak. Eerst heeft ze in verschillende bloemenwinkels gewerkt en 12 jaar geleden is zij voor zichzelf begonnen in Woubrugge.

Carmen is gespecialiseerd in persoonlijk rouwwerk. Rouwwerk is niet altijd even snel een bloemstuk uitzoeken. Maar hoe mooi is het als je door goed te luisteren naar de nabestaanden er samen iets heel persoonlijks van kan maken. Dat kan door er een persoonlijk voorwerp in te stoppen. Of door iets te maken passend bij de manier hoe iemand in het leven stond. En dan maakt de grootte van het bloemstuk niet uit, als het maar past bij de overledene. Haar motto is dan ook: ieder mens is uniek, dus daarbij hoort ook een uniek bloemstuk.

Via de website www.carmenbloemen.nl  kunt u inspiratie opdoen. Carmen kan ook bij u thuis langskomen om alle wensen door te spreken, of u kunt een afspraak maken in haar bloemenatelier in Woubrugge. Haar telefoonnummer is: 06-14901124.

 

Kaarten

In de beeldbank is een legio aan voorbeelden voor kaarten. Deze zijn gesorteerd op thema, zodat u makkelijk uw weg kunt vinden om een kaart te vinden die past.

Bij veel kaarten kunt u ervoor kiezen of u deze vierkant wilt of rechthoekig (zowel staand als liggend). Ook is het mogelijk om zelf een kaart te ontwerpen met bijvoorbeeld een foto of andere afbeelding. Nadat u een kaart heeft gekozen en de tekst is gemaakt, ontvangt u altijd eerst een proefdruk.

Naar de beeldbank

Wat kost een uitvaart?

Hier is eenvoudigweg geen kant en klaar antwoord op te geven. Er zijn vele factoren die hierin meespelen. U kunt hierbij onder andere denken aan het vervoer, het aantal kaarten dat verstuurd gaat worden, wel of geen advertentie in de krant, het type kist, wordt er na de uitvaart nog een koffie gedronken of kiest u voor een borrel met een hapje.

U kunt van mij verwachten dat ik alle kosten zónder opslag aan u zal doorberekenen.

Lees meer

In memoriam

Letterlijk betekent dit ‘in herinnering’. Op een uitvaart wordt vaak een ‘in memoriam’ uitgesproken waarin iemands levensverhaal wordt verteld, de hoogtepunten en dieptepunten. Het geeft ook iemands karakter weer.

Vindt u het nog niet zo gemakkelijk om het levensverhaal van uw nabestaande te schrijven en/of te vertellen? Dan kunt u mij hiervoor inschakelen. Door middel van meerdere gesprekken met de naasten van de overledene, teken ik iemands levensverhaal op.

Lees meer

Vervoer

Op het gebied van rouwvervoer is er tegenwoordig veel mogelijk. U kunt kiezen uit moderne of meer klassieke auto’s in verschillende kleuren. Ook zijn er mogelijkheden voor vervoer per fiets, motor, vrachtwagen of zelfs een speciaal verbouwde caravan. Daarnaast is er de mogelijkheid voor vervoer per bus. In de bus zijn er extra zitplaatsen voor de nabestaanden. Een bijzondere ervaring.

Kist of geen kist

In de volksmond spreekt men ook wel eens over een ‘houten jas’. Het is de laatste plek waar de overledene wordt ingelegd. Voor de één voelt dit beladen en de ander heeft er niet zo veel mee.

Er is een grote diversiteit aan kisten qua houtsoorten, kleur en uitvoering. Ook is het mogelijk een kist speciaal op kleur te laten maken of bijvoorbeeld te laten beschilderen.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een ‘lijkwade’. Dit is een katoenen of linnen doek waar de overledene in wordt ingewikkeld. Vervolgens wordt men neergelegd op een ‘opbaarplank’.